02165990822
Ağva Hakkında

Ağva Hakkında

 

Ağva,

Şile'ye bağlı bir semttir. Hititler Frigler Romalılar ve Osmanlılar gibi birçok uygarlığın geçiş yeri olmuş bir beldedir. M.Ö. 7. yüzyıla uzanan tarihin kalıntılarına, Ağva'ya bağlı civar köylerde rastlamak mümkündür.

Kalem Köy ‘de Romalılara ait kilise kalıntıları ve mezar taşları, Hacıllı Köyü'nde, 3. yüzyıl sonu - 4.yüzyıl başlarında bulunan Gürlek Mağarası, Hisar Tepe'de bulunan kale kalıntısı, Sungurlu mahallesindeki dağ değirmeni önemli buluntulardandır.

Ağva'ya 14. yüzyılın ikinci yarısında Konya, Karaman ve Balıkesir'den gelen Türkmen boyları yerleşmiş. Bugünkü Ağvalıların çoğunluğu da aynı Türkmen boylarının çocuklarıdır.

Ağva, Latince "iki dere arasına kurulmuş köy" ve "su" anlamına gelir. İstanbul'un kuzeyinde, Göksu ve Yeşilçay derelerinin ortasında bir sahil kasabasıdır. Göksu ve Yeşilçay dereleri Ağva'dan geçip Karadeniz'e dökülür.

 

Ağva Gezilecek Yerler,

 

Yeşilçay balıkçı teknelerinin mekânı olarak bilinir. Göksu kıyısında ise oteller bulunmaktadır. Derelerde kano veya deniz bisikleti ile gezinti yapılabilir. Motorlu teknelerle birkaç saatlik gezintiler organize ediliyor. Ayrıca ATV Safari turları ve Yürüyüş parkurları bölgede yapılacak aktivitelerden en popülerleridir

12 km. uzaktaki Hacıllı köyü, mağara ve şelaleleri ile ünlü. Kilimli ve Kadırga koyları, yürüyüş için çok elverişlidir.

Ağva'nın nüfusu 3000 civarında. Ama yazın, özellikle hafta sonları bu rakam 10.000'e çıkıyor.

Şehrin batısından kıvrılarak Karadeniz'e dökülen Göksu'nun kıyıları yemyeşil bitki örtüsü ve kimi bölümlerinin de geçit vermeyen sazlıklarla kaplıdır. Sahilinin her iki tarafında konaklama ve günübirlik tesisler bulunan derenin Karadeniz'e dökülen ağzı geniş bir kumsala açılır. Yaklaşık 4,5 km kumsalı bulunur.

Yazın çok rağbet gören Kilimli ve Kadırga koyları, Kandıra yolu takip edilerek ulaşılabiliyor. Kilimli Koyu, Dikbucaklı köyünün içinde bulunuyor, Kadırga Koyu ise Büyükbucaklı köyü üzerinden ulaşım sağlanıyor. Her ikisinde de piknik yapılıp denize girilebiliyor. Ayrıca Ağva'da sadece denizden ulaşılabilen minik koylar da bulunuyor. Teke yolu üzerinde bulunan şelale ise, Ağva'ya 5 km uzaklıktadır.

Gelin Kayası, Kilimli Koyu ve Saklı Göl gibi yerler de yakınlardaki turistik yerler. Doğal alanları olan yerlerdir

Ağva 11 Göller vadisinde bulunan Hacıllı Şelaleri ile bilinir. Göksu nehrinin kollarından olan Değirmençayırı Hacıllı bölgesinde geçtiği kanyonda 11 adet şelale ve göl oluşturmuştur.

Şileli arkeolog Nabi Evren tarafından 11 Göller vadisi olarak adlandırılan bu bölgede 2. göl ve şelale bölgesinde bulunan Gürlek Mağarası Bizans askerlerinin Hristiyanlığın yayılma döneminde yakaladıkları misyonerleri hapsettikleri bir mağara olarak kullanılmıştır. Mağarada bulunan insan kemikleri bu teoriyi desteklemektedir.

 

Ağva Ulaşım,

 

İstanbul'a 97 km’lik uzaklıkta yer alan Ağva'ya, büyük bir bölümü otoban olan yoldan ulaşılabiliyor.

Özel Araç: Ümraniye-Şile yolunu takip edin. Şile'den sonra, Ağva'ya giden sahil yolunu kullanarak, Kabakoz, İmrenli, Akçakese, ve Kurfallı güzergahını izleyin. Toplam bir buçuk saatte Ağva'ya ulaşabilirsiniz

Otobüs: İstanbul-Üsküdar veya Ümraniye'den her saat başı Şile-Ağva otobüsleri kalkıyor, aynı yolu kullanarak, önce Şile'ye, sonra Ağva'ya yolcularını güvenle ulaştırıyorlar.